Kreatív varrás, ruha másolása elejétől a végéig.

photo
Vajda Judit
Utoljára frissítve 2023 február 20.

Tanfolyam összefoglaló leírása

A tartalom csak regisztrált, vagy előfizetéssel rendelkező tagoknak érhető el.
A regisztrációhoz kattints a Beiratkozom most gombra (ingyenes tartalmak esetén), vagy a jobb felső sarokban látható Belépés / Regisztráció gombra

Információ a tanfolyam elkezdéséhez

Rálátásod lesz egy ruha összeállítására, az alkatrészek közti összefüggésekre. A szabás és varrás során sok szakmai fogást mutatok, melyek elsajátításával minőségi darabot tudsz készíteni.

Követelmények

  • A tanfolyam regisztrációhoz és előfizetéshez kötött. Ha szeretnéd megvásárolni, kattints a kosárba gombra. A fizetési oldalon add meg az e-mail címed és egy általad kiválasztott jelszót. A fizetést követően az e-mail címed és jelszavad segítségével be tudsz lépni az oldalra és elérheted a tanfolyamot.

Akinek ajánlom...

  • azoknak a varrónőknek, akik maguknak, vagy családtajaiknak szeretnének ruhát varrni
  • hobbyvarrónők,
  • gyakorló varrónők
  • kezdő varrónők

Tananyag tervezet

10 lecke5h

1. A ruha szabásvonalainak értelmezése

Megvizsgáljuk a fazont, megnézzük mennyi és milyen alkatrészekből állnak. Megnézzük az összes szabásvonalat és kiderítjük hogyan függenek össze egymással.
1. A ruha szabásvonalainak értelmezése00:9:08

2. Az alapminta levétele a ruháról

Nem bontjuk szét a ruhát. Lemásoljuk az alkatrészeket, és mérési pontok valamint a minta összefüggései szerint pontosítjuk az alapmintát.

3. Az alapminta ellenőrzése

Fontos, hogy mielőtt az szabásmintát elkészítjük az alapmintánk pontos legyen. Ezt egyrészt mérésekkel ellenőrizzük, másrészt rátesszük a ruhára, harmadrészt az összevarrandó alkatrészeket összemérjük, hogy valóban összevarrható legyen.

4. Szabásminta elkészítése

Amikor megbizonyosodtam afelől, hogy pontos az alapmintám, elkészítem a szabásmintát. Átgondolom, hogy mely varrásoknál mekkora varrásszélességgel kell dolgoznom.

5. A szabás tervezése

Nem kell rögtön a méteráru üzletbe rohanni anyagért. Ha készen van a szabásmintád ki tudod kalkulálni, hogy mennyi anyagra van szükséged, sőt azt is, hogy mennyi a legideálisabb. Ezt részletezzük.

6. Szabás, ragasztás, leigazítás

Ebben a leckében megmutatom, hogy háztartási körülmények között hogyan lehet biztonságosan és kényelmesen kiszabni egy viszonylag nagy terítéket.

7. Ruha felső részének varrása

Végre varrunk! "Bevarrjuk" a varrógépet az anyagunkhoz. Az összeállítási sorrend fontos. Először elkészítjük a ruha felsőrészét. A jó minőség érdekében sokat vasalunk, és azt is tudatosan csináljuk.

8. Fodrok varrása, összeállítás

A varrást folytatjuk, elkészítjük a fodrokat, és rávarrjuk a felsőrészre. A jelszó: Készítsünk jobbat.

9. Ujja készítése, bevarrása, befejező műveletek

Elkészítjük az ujját a fodorral, és bevarrjuk. Az ujja bevarrásnak vannak kritériumai ezeket mind-mind figyelembe vesszük.

10. A szabásminta és a varrás technológiájának változtatása eltérő alapanyag esetén

Előfordulhat, hogy nem pont ugyanolyan anyagból szeretnéd megvarrni a másolt ruhát. Akkor át kell gondolni, hogy kell-e változtatni a szabásmintán, ill. a varrás technológiáján. Hogyan lesz szebb? Hogyan lesz sikkesebb? Erre mutatok néhány példát.

Oktató

Vajda Judit

szabás-varrás oktató

5.0/5
5 tanfolyamok
7 Vélemény
205 beiratkozott
Vajda Judit vagyok, ruhaipari technikus. 35 évet töltöttem el a konfekcióiparban. Ez alatt az idő alatt a tervezéstől a gyártás végéig minden területen dolgoztam. Kiváló idősebb kollégákkal, akiktől nagyon sok tudást, tapasztalatot vettem át. Az ipar itt hagyott engem. Kivonult Ázsiába és Dél-Amerikába. Úgy láttam a szakma ellaposodott mind a kínálat, gyártás, oktatás terén. A tetejébe még arra is rá kellett jönnünk, hogy a túlzott ruha gyártással óriási kárt okozunk a Földnek, ezzel magunknak, és az utánunk következő generációnak. De az igény megmaradt. Az öltözködés egy önkifejezési eszköz amivel megmutatjuk magunkat a világnak. Igenis, sokat számít. Nyugdíjas lettem. Tele energiával, aktivitás iránti igénnyel. Mit kezdjek azzal a tudással, amit megszereztem? Átadni, átadni, átadni. Mindenkinek akit érdekel, minden apró részletével, érthetően, azért, hogy legyen választásod. Megveszed, átalakítod, felújítod, vagy megvarrod. Segíthetsz magadnak, vagy másokon. Gyere, és fejleszd a tudásodat, készségedet egy kreatív gyönyörű szakmában. Engem mindig megtalálsz. Baráti üdvözlettel: Judit, a varrós barátnőd
Még több információ itt

Vélemény írása

16000 Ft

Nehézségi szint
Kezdő
Időtartam 5 óra
Tananyagok
10 lecke
Kategória/téma

Tanfolyam tartalma

  • A tanfolyam elvégzésével rálátásod lesz a ruha alkatrészeire, hogyan állapítod meg, milyen a viszonyuk egymással.
  • Sok apró részlet minőségi szakmai kidolgozásával segítem a sikeres ruhadarab elkészítését.

Szeretnél minden fontos értesítést "push" üzenetben a képernyőn is látni?